Sunday, February 12, 2017
Bacterial Soft Rot ( ဘက္တီးရီးယား အေပ်ာ့ပုပ္ ေရာဂါ )
၁။ Bacterial Soft Rot ( ဘက္တီးရီးယား အေပ်ာ့ပုပ္ ေရာဂါ )
Ervinia carotovora pv. carotovora
ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားမွာ − အေပ်ာ့ပုပ္ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားကို င႐ုတ္ အသီးညႇာ ႏွင့္ ခူးဆြတ္ၿပီး အသီး အသားေပၚတြင္ မၾကာခဏဆိုသလို စတင္ေတြ႕ရတတ္သည္။ သို႔ေသာ္ ေရာဂါ ၀င္ေရာက္ျခင္းကိုမူ င႐ုတ္သီးေပၚရွိ မည္သည့္ေနရာမဆို ေတြ႕ရနိုင္သည္။ ေရာဂါရ အသီး၏ အတြင္းပိုင္း အသားမ်ား ေပ်ာ့ပုပ္လာကာ၊ ေရစိုနာကြက္ ပုံစံသည္ ရက္အနည္းငယ္အတြင္း လၽွင္ျမန္စြာ က်ယ္ျပန္႔လာသည္။ အပင္ေပၚရွိ ေရာဂါရ အသီးသည္ ရွုံ႔တြကာ ေရျဖည့္ထားေသာ အိတ္ပုံစံ ျဖစ္လာသည္။ အထဲမွ အရည္မ်ား ခန္းေျခာက္သြားေသာအခါ အခြံပါးမွာ ေျခာက္ကပ္၍ က်န္ရွိတတ္သည္။
ျဖည့္စြက္ အခ်က္အလက္မ်ားမွာ - ကနဦးအားျဖင့္ ဘက္တီးရီးယား ေပ်ာ့ပုပ္ ေရာဂါမွာ ခူးဆြတ္ၿပီး ေနာက္ပိုင္း က်ေရာက္တတ္ေသာ ေရာဂါ ျဖစ္ေသာ္လည္း၊ စိုက္ခင္း အတြင္းတြင္လည္း က်ေရာက္သည္။ ၎ ေရာဂါသည္ မိုးတြင္းကာလတြင္ ဆိုးရြားစြာ က်ေရာက္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ အစိုဓာတ္ျမင့္မားမွုေၾကာင့္ ေျမျပင္မွ ဘက္တီးရီးယားမ်ားသည္ အသီးမ်ားေပၚသို႔ လၽွင္ျမန္စြာ ကူးစက္ ပ်ံ႕ႏွံ့နိုင္၍ ျဖစ္သည္။ အသီးမ်ား ရင့္မွည့္၍ ခူးဆြတ္ေသာအခါတြင္လည္း အသီးမ်ားကို ထိခိုက္မူမရွိေစဘဲ ခူးဆြတ္ရန္ လိုအပ္သည္။ ေရျဖင့္ ၾကာရွည္စြာ ေဆးေၾကာျခင္းမျပဳဘဲ ေဆးေၾကာၿပီးပါက လၽွင္ျမန္စြာ အေျခာက္လွန္းရန္ လိုအပ္ပါသည္။
စိုက္ခင္းအတြင္း အသီးမ်ားကိုဒဏ္ရာရေစေသာ ဖ်က္ပိုးမ်ားကို ႏွိမ္နင္းျခင္းျဖင့္လည္း ဘက္တီးရီးယား ေရာဂါမ်ား က်ေရာက္မွုကို ေလၽွာ့ခ်နိုင္သည္။
ကိုယ္စိတ္ ႏွစ္ျဖာ ရႊင္လန္း ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ။
The Team of The Farmer Times.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment